Настава у ОШ ,,Мајка Југовића“ у школској 2020/2021. години била је организована на основу Стручног упутства за организацију и реализацију образовно-васпитног рада и уз потпуно спровођење Плана примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије и заразних болести.

Организација рада у млађој смени (1-4. разред) је осмишљена тако да се настава одвија искључиво у преподневној смени. Одељења се деле у две групе А и Б од по највише 15 ученика. Часови су трајали по 30 минута. Групе су распоређене у два термина. Распоред термина по данима се мења након сваке радне недеље.

СЕПТЕМБАР 2020.

Вредним и креативним ђацима 3/3 је веома пријало да учествују у Фрикомовој наградној игри ,,Back to school”, ураде пројекат и надају се слаткој награди за све.

ОКТОБАР 2020.

На општинском такмичењу школа, у атлетици, су екипе девојчица и дечака, ученика наше школе (3. разреда и једна ученица 2. разреда) освојиле 3. место у укупном пласману. Било је и сребрних одличја у појединачној конкуренцији за дисциплине: трчање на 60 м, скок у даљ (из зоне) и бацање вортекса. Посебну захвалност за пожртвовање дугујемо нашем Абију, који је уз екипе стајао као тренер. 🏆🏅👏🏼🎉

Значајне и корисне теме су нам јако важне. Овога пута смо се у одељењу 3/3 позабавили климатским променама и урадили интересантне радове на тему ,,Климатске промене у боји” на позив удружења Дете – заштитник планете и ЕкоКона. Доста смо научили, истражили и открили

Ученици 4/2 одељења наше школе, узели су учешће у обележавању Дечије недеље. Ове године се Дечија недеља одржава у организацији Дечјег срца под слоганом ,,Подељена срећа два пута је већа”. У делу програма Деца и животна средина, наши спретни ђаци, у сарадњи са радницима ЈКП Зеленила, су засадили пет платана у Парку пријатељства, и одлучили да их обилазе и чувају.

Остварили смо дивну сарадњу са дечијим одељењем ,,Чика Јова Змај”, Библиотеке града Београда. У одељењу 4/2, одржан је видео час Народна баштина.

У оквиру обележавања Дечије недеље, у сегменту Деца и образовање, посетили смо веома занимљива места. Обишли смо Музеј књиге и путовања ,,Адлигат”, у којем смо доживели чаролију кроз коју су нас провели дивни и љубазни домаћини. Шетали смо просторијама испуњеним књигама из целог света, упознали најдужу књигу из Азије, најмању књигу, књиге штампане на папирусу, палмином и бамбусовом лишћу, књиге на папиру од пиринча које се могу појести и цртеже које су урадили дресирани слонови.

НОВЕМБАР 2020.

Ученици одељења 3/3 су и ове године одговорили на изазов ” Не прљај, немаш изговор”. 🌱Увек користе прилику да пруже подршку и дају допринос ширењу еколошке свести, те су и сада показали како они то чине. На сајту neprljajnemasizgovor.rs се налази објављен пројекат под називом “Кад се мале руке сложе, све се може, све се може” и уврштен је за потенцијалну награду. 🍀

Поводом протеклог Међународног дана детета (20.11) у организацији Пријатеља деце Београд, на градском ликовном конкурсу 3. награду освојила је ученица 3/3, Тара Чангаловић. Тема је била “Имам право на игру и слободно време” са жељом да се укаже на значај дечије игре, права детета на одмор и слободно време, као и на значај слободе учешћа у културном животу и уметности. Послала је рад под слоганом “Кад сам усамљена, направим себи љубимца – играчку”.

Још један успех наших ђака. Поводом XX Недеље италијанског језика у свету, чији је овогодишњи наслов „Италијански између речи и слике: графит, илустрација, стрип” Италијански институт за културу у Београду и Издаваштво “Јети” су организовали онлајн такмичење „Јасминков свет нацртај, Родарију стоти рођендан честитај!“. Задатак такмичара је био да илуструју књигу ”Јасминко у земљи Лагарији“ Ђанија Родарија. Ученица наше школе Лара Трбојевић освојила је друго место и вредну награду, а радови  Саре Милијанчевић и Марка Лепоја добили су похвале и такође су награђени.

Поводом Дана рођења Вука Стефановића Караџића (6.11), у намери да на прави начин вреднујемо бесмртну духовну задужбину коју је подарио свом народу, први час смо данас посветили Вуковом животу и делу. Било је забавно и едукативно! ✒️📜

У оквиру такмичења “Читалачка значка”, ученици наше школе су постигли успех. Честитамо нашим Великим Поштованим Писарима и Великим Поштованим Илустраторима на освојеним наградама. Библиотека града Београда је наградила ученике књигама, дипломама и значкама. Браво ђаци! ✒️📜🎨🖼️

ДЕЦЕМБАР 2020.

Стижу награде за труд и рад! 🏆Ученици 3/3 су учествовали у уметничком конкурсу “Домовина се брани лепотом”.Сви су добили захвалнице за групни рад, многи за индивидуалне запажене фото, ликовне и литерарне радове, а Радмила Јанковић и специјалну похвалу за дивну песму “Ко се брани?” 📜Све њихове уметничке изразе можете погледати у виртуелној галерији ДКЦ Београд на сајту www.dkcb.rs

На наградном конкурсу “Писмо Деда Мразу”, у организацији Поште Србије, ученици одељења 4/2, освојили су треће место у категорији групног рада. Данас су представници ове компаније посетили нашу школу и уручили вредну награду, музичку мини линију. У име ученика 4/2, награду су примиле директорка школе Ана Лукић и учитељица Анка Девић.

Крај 1. полугодишта су ученици 3/3 обележили на јединствен начин! Посадили су бели јасен и тако се придружили највећој еко акцији у 2020. год. у Србији “Посади свој хлад”. Добили су саднице, научили животну лекцију и верују у народну изреку “Ко посади јасен, пратиће га срећа читавог живота!” Гајиће бебе Јасенка Мишка и Јасенку Коренку, а свима желе срећу и здравља!

Стварање здравих и безбедних услова за учење и развој ученика

У складу са Развојним планом установе, извршена је реконструкција ученичких тоалета на међуспрату, које је школа финансирала сопственим средствима.  

Током августа и септембра у школу се уводио АМРЕС, академска интернет мрежа намењена установама које се баве образовањем.

У децембру, школа је увела савремени видео надзор као подршку постојећем и активирала алармни систем. Уведен је интерфон који је знатно подигао ниво безбедности јер се контролисано улази у школу.

У новембру је набављен школски намештај за једну учионицу, на приземљу. У току зимског распуста окречена је једна учионица на приземљу и у очишћен је простор котларнице.

У оквиру обуке “2000 дигиталних учионица”, школа је добила шест лаптоп рачунара и бим- пројектора за потребе наставе усмерене ка исходима и реализацију пројектне наставе.

Школа је добила 40 микробитова за потребе наставе у оквиру пројекта „Школа за 21. век“.

ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ

Настава у другом полугодишту је почела у понедељак 18. јануара 2021. године. На основу одлуке Кризног штаба (11.01.2021) настава је организована у складу са Стручним упутством за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи у школској 2020/2021. години и на основу Правилника о посебном програму образовања и васпитања.

ЈАНУАР 2021.

Ученици су свечано прославили Савиндан у цркви. Након Литургије рецитовали су песме посвећене Светом Сави и добили лепе поклоне.

Ученици 3/3 и 3/1 су награђени за групне ликовне радове ” Светосавски календар”.

Похваљени и награђени ученици за поезију – песме о Светом Сави: Радмила Јанковић из 3/3 и Никола Мутавџић из 3/1

На ликовном конкурсу “Пред ликом и делом Светог Саве” награђени су наши ученици 3/2.

ФЕБРУАР 2021.

Дан розе мајица 💌Обележили смо међународни Дан розе мајица. Овим, али и сваким другим даном, подржавамо борбу против насиља у школама.Послали смо снажне поруке пријатељства и толеранције и придружили се армији добронамерне деце широм света!

На општинском спортском такмичењу “Мале олимпијске игре” мешовите екипе ученика првог, друпог, и екипа дечака трећег разреда су освојиле 3. место, а екипа девојчица трећег разреда друго место.

Час са школским библиотекаром 📖☺️ Обележили смо Национални дан књиге са ученицима 3. разреда. Наши талентовани рецитатори су извели рецитал и направили предиван плакат. 📜📖📕📚

МАРТ 2021.

Ученици 4/2 честитају празник Дан жена. Поклони за маме, тетке, баке, сестре и све запослене жене у школи, изложени су у холу школе. Ликови наших драгих особа, виђени очима наших ђака, украсили су обележиваче књига. 📖🎀🎈💓

Родитељи нам представљају своја занимања. Дружили смо се са Михајловим татом, Милошем Тасићем, војним пилотом. Уживали смо! Много тога чули, видели, научили! Захвални ученици 3/2.

Родитељи нам представљају своја занимања Дружили смо се са Ленином мамом, Маријаном Пражић Голић, доктором биотехничких наука. Мало је речи да бисмо верно описали своја осећања и утиске. Један обичан кишни дан остаће нам у сећању док год смо живи. Имали смо част да учимо од особе која воли свој посао, али има и највиши степен образовања. Слике говоре више од речи. Захвални на незаборавном искуству, ученици 3/2. ☺️

АПРИЛ 2021.

Поводом Светског дана књиге за децу, организована је додела награда и признања у Дечијем одељењу ГББ “Чика Јова Змај” где су се нашли и ученици – представници 3/3. Додељена им је награда – комплет дивних књига за децу и захвалница за групни ликовни рад на тему “Библиотека – жељотека”. Уживали су у пригодном уметничком програму, а гледали смо их и у “Дечијем дневнику” на ТВ каналу РТС 2 и читали о оствареном пласману у новинском додатку “Политика за децу”.

Наши победници на ликовном конкурсу “Шта твоју душу чини срећном” – ученици 3/3 са другарима из 5/1, који су дали допринос, на наградној пројекцији новог “Дизнијевог” анимираног филма “Душа” у Комбанк дворани. Уживали су и у филму, и у дружењу, и поносе се наградом, а све уз мере заштите у складу са пандемијом.

Мешовита екипа наше школе (девојчице и дечаци трећег и четвртог разреда) су показали сјајан такмичарски и тимски дух на данашњем општинском такмичењу ” Брзином до звезда”. Трчали су на 40 м, дали све од себе и у финалу смо имали 3 девојчице: Даницу Бакић (3/3), Кристину Ковачевић (3/1) и Милицу Крстић (4/3), као и дечака Данила Стојановића (4/1), који је стигао 3. и ушао у општинску екипу Земуна за градско такмичење.

Ученици 8. разреда наше школе су учествовали у радионици “Developing a new generation of sport fans” чији су покровитељи CID, Gentlemen и Фудбалски савез Србије.Циљ радионице је развијање свесности о подржавању омиљених тимова уз поштовање и међусобно уважавање. Ученици су добили мајице, библиотека школе књигу, а победник на квизу је освојио дрес.

Ученици наше школе су освојили књиге и дипломе на такмичењу “Доситејево перо” за дечију књижевну критику. Браво за наше вредне ђаке!

MAJ 2021.

Наше златне девојчице 7. и 8. разреда су наставиле са освајањем медаља у одбојци.Освојиле су 1. место на градском такмичењу у одбојци. Најбоље су у Београду!!! Златну екипу чине Лена Зоговић, Јана Самарџић, Вида Матовић, Милена Милићевић, Ана Церовић, Миона Тасић и Андреа Марушић. Браво! 🥇🎉🏐🌼

Награђени ученици наше школе за дечју карикатуру на општинском ликовном такмичењу ” Мали Пјер”.

На традиционалном такмичењу “Песничка сусретања”ученици наше школе постигли су фантастичне резултате:Вукашин Стојсављевић 3/2 (прва награда на општини и друга награда у граду), Јанко Стојанов 3/3 (друга награда у општини),Новак Стојчиновић 2/1 (трећа награда у општини). Похвале су добили: Кристина Ковачевић 3/1 и Стефан Милић 3/3.Вукашин Стојсављевић 3/2, добитник награде за прво место у општини и за друго место у граду.

На општинском такмичењу у рукомету наше златне девојчице су освојиле прво место. Наша Уна Николић је проглашена за најбољег играча турнира.

На општинском такмичењу у одбојци, наше одбојкашице су освојиле 2. место. Дечаци су на истом такмичењу освојили 3 место.

Ивона Духанај, 8/1 је освојила 1. место на републичком такмичењу из италијанског језика. Миона Тасић из 8/1 је освојила 4. место. Девојке су показале врхунски ниво знања италијанског језика на највишем нивоу, Републици Србији.

2.награда на Државном такмичењу и пласман на ФИЗИЧКУ ОЛИМПИЈАДУ!!! Наша ученица Милена Милановић, 8/3 после изузетних успеха у протеклим годинама (6.разред – 2. награда на Општинском такмичењу, 2. награда на Градском такмичењу, 3. награда на Државном такмичењу; 7. разред – 1. награда на Општинском такмичењу, 1. награда на Градском такмичењу, 2. награда на Државном такмичењу; 8.разред – 1. награда на Општинском такмичењу, 1. награда на Градском такмичењу, 2. награда на Државном такмичењу), пласирана је на ФИЗИЧКУ ОЛИМПИЈАДУ!!!

На Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе које је одржано данас у Београду на Филолошком факултету ученица Искра Стојановић, 8/2 је освојила 2. место. Врхунски резултат на нивоу Републике Србије!

ЈУН 2021.

Сјајне резултате су постигли и наши хемичари! Општинско из хемије је одржано 06.03. Резултати: Настасја Јовановић 95, прво место и пласман на градско, Лука Пешић 82, друго место, пласман на градско, Ања Здравковић 46,5, а у категорији осмака Милена Милановић 74, друго место и пласман на градско, Вида Матовић 43 поена. Градско из хемије 17.04 – резултати: Настасја Јовановић 95 поена, прво место и пласман на републичко, Милена Милановић 75 поена, треће место, Лука Пешић 65,5, похвала. Републичко такмичење је одржано у Новом Саду 28-30.05. Настасја је остварила 68,24 поена и похвалу за учешће на истом.

Мина Пешић, ученица 3/3, је добитница 3. награде на 14. Међународној ликовној изложби ” Флора и фауна- извор живота и лепоте 2021.” у Скопљу. Учествовало је много радова деце и младих, узраста од 4 до 24 год., из више земаља.

Даница Бакић, ученица 3/3, је освојила 1. место на општинском такмичењу из математике и добила заслужену диплому ( то је највиши ранг такмичења из математике за ученике 3. разреда).

Наши ученици су на најбољи начин представили нашу школу на такмичењу “Читалачка значка”. Освојили су 18 диплома, од чега су 10 за Велике Поштоване Писаре и Велике Поштоване Илустраторе, а 8 за Поштоване Писаре и Поштоване Илустраторе. Добили су значке, дипломе и књиге од Библиотеке града Београда.

Наши математичари, Мија Станковић и Давид Милидраг (III/1) са дипломама за освојено треће место на општинском такмичењу.

Последњи дани школског дружења за наше ученике осмог разреда