Ове школске године АМРЕС мрежа је доминанта мрежа путем које школа користи интернет.Током месеца септембра 323 ученика од другог до шестог разреда  је добило таблет уређаје као донацију града Београда у оквиру пројекта ЈП Инфонстан, Беотаблет. Наставници који предају у овим разредима, такође су у оквиру ове акције добили лаптоп рачунаре (26 лаптопова).

У оквиру акције коју је реализовала компанија Телеком под називом „Стварајмо знање“, школа је добила донацију у вредности од 1.000.000,00 динара вредности за опремање информатичког кабинета. У току летњег распуста, кабинет информатике који је је у сутеренском простору и који има озбиљан проблем са влагом, расформиран је и измештен у другу просторију. Нови кабинет је окречен, развучена је електро мрежа и рачунарска мрежа, инсталирани су нови рачунари.

Школа је донацијом добила и две интерактивне табле. У оквиру акције ЈП Паркинг сервис „Ђачко паркинг место“, школа је конкурисала и добила интерактивну таблу.

Средствима које је обезбедио Секретаријат за социјалну и дечију заштиту, школа је обезбедила и две мултимедијалне лабораторије , мултимедијални едукативни интерактивни систем, за потребе реализације наставе из биологије, физике и хемије, који имају за циљ стицање функционалних знања и развој здравих стилова живота кроз област екологија.

Управа школе је услед неуспеле процедуре добијања средстава за израду пројекта од Секретаријата за социјлну и дечију заштиту, помоћ потражила од ГО Земун. Брзом реакцијом председника општине господина Гаврила Ковачевића, школи су опредељена средства за израду пројекта који се односи на реконструкцију фасаде, санацију влаге у сутеренском простору, адаптацију наставничких тоалета и изградњу хидрантске мреже. Процедура јавне набавке је спроведена и школа очекује уплату 2.000.000,00 динара са ПДВ-ом и почетак израде пројекта.

Акцијом родитеља одељења, 2/1, једна учионица је окречена. У знак захвалности, интерактивна табла ће бити инсталирана у тој учионици.

Током зимског распуста биће реализовано кречење пет учионица на другом спрату и сређивање свлачионица.

СЕПТЕМБАР

Организован је пријем првака на коме су учитељице организовале различите игре за будуће ученике, а родитељима и ђацима су се обратиле и директорка и психолог школе.

Садашњи, бивши и будући ученици наше школе, били су у храму Светог Саве 4.9.2021. год. на Литургији и призиву Светог Духа за успешан и Богом благословен почетак нове школске године.

Ученици 4/3 су освојили 1. награду на школском конкурсу ” Покажи нам зашто је твој пас твоја звезда”. Њихов креативни групни рад може се видети на изложби у Комбанк дворани. Браво за маштовиту и вредну децу која су и љубитељи животиња!

ОКТОБАР

Радионица са психологом и педагогом на тему дечијих права и одговорности у оквиру Дечије недеље.

У оквиру семинара „Одговоран однос према здрављу” наставници и учитељи су у сарадњи са педагогом реализовали активности којима су подстицали развој међупредметне компетенције. одговоран однос према здрављу.

Наши млади књижевни критичари су и ове године освојили награде на манифестацији “Доситејево перо”.

Наша школа дуги низ година остварује одличну сарадњу са Саветовалиштем за младе, Земун. У октобру месецу, главна медицинска сестра Марина Бенчина и Стефан Менковић, психолог, одржали су предавање за ученике шестог разреда на тему: Проблеми у понашању, контрола емоција и беса. Социјални радник Дана Ћурчић и Весна Сузовић, дефектолог, одржале су предавање за наставнике и учитеље на тему: Сарадња породице и школе код деце са проблемом пажње и понашања.

“Планирање и реализација садржаја здравственог васпитања у настави физичког и здравственог васпитања”, семинар у ОШ “Мајка Југовића” одржао се у суботу, 23.10.2021. на задовољство свих присутних. Предавачи су чувени професор Владимир Копривица и Горан Петровић наставник физичког васпитања и директор ОШ “Лазар Саватић”.

Наши мали-велики писци! Награђене ученице за “Недовршену причу” са наградама и одштампаном књигом: Даница Бакић и Радмила Јанковић из 4/3. Пријатељи деце Земуна и савет Дечијег савеза Земуна додељују диплому Вуку Хардију 5-2 за освојену трећу награду на литерарном конкурсу за недовршену причу.

Обележавање Дана школске библиотеке је протекло у цртању илустрација за омиљене књиге, разговорима о томе зашто волимо библиотеку, а ученици су написали и песмицу. 📕💖

НОВЕМБАР

Ученици 4. разреда су практично научили основна правила поступања у пружању прве помоћи. Професорка Медицинске школе у Земуну Невена Живковић је одржала предавање, показала поступке и одговорила на многа питања ученика. Све је било у организацији Црвеног крста Земун, а овакве едукације нам много значе.

Дан у одељењу VII-3 почео је радосно и свечано. Ученици овог одељења, који су чланови италијанске секције, Лука Ђелић, Софија Живковић, Елена Ивановић , Нађа Мастиловић и Јана Срезоски освојили су друго место на такмичењу у оквиру XXI Недеље италијанског језика у свету са насловом “Данте, италијански језик”. У споту којим су се представили приказали су Дантеа као заљубљеног дечака, учитеља и великог писца. “Земунски Данте” је освојио симпатије и уредница Завода за уџбенике чија издања наши ученици користе, те су одлучили да их награде фантастичним граматикама и речницима италијанског језика. Награде је ученицима уручила директорка школе Ана Лукић. Надамо се да ће наши мали филолози наоружани овим новим алатима наставити да се још успешније баве учењем италијанског језика.

Након завршеног ликовног конкурса ” Моје право на игру и слободно време” рад ученика 4/3 Андреја Алексића је изабран да се нађе на онлајн изложби међу најкреативнијим, од преко 170 приспелих. Погледајте на званичном сајту и Фејсбук страници Пијатеља деце Београда.

Креативност на делу у дечјем оделу ученика II2 одељења: народна ношња и обичаји.

ДЕЦЕМБАР

Наше Хелена Ђокић и Јана Аћимовић, ученице првог два, су добитнице четврте награде на десетом ликовном конкурсу “Нацртај, обоји и освоји!” који је организовала Форма идеале.

Честитамо нашим златним дечацима на освојеном 1. месту у одбојци на општинском такмичењу!

Веома живо и узбудљиво је било у суботу 11.12. у Спортском центру ,,Шумице”. Ученици наше школе: Жарко Васковић 5-3, Никола Бабић 6-3, Урош Мијић и Марко Дивовић 7-3 и Никола Марјановић 8-2, учествовали су у квизу ,,Саобраћајко,, у оквиру пројекта ,,Будимо безбедни,, у организацији ЈП Путеви Београда и Удружења ,, Будимо Безбедни”. Наши ученици су показали изузетно знање у области саобраћаја и безбедности деце у саобраћају,ушавши у полуфинале. До освајања вредних награда делило нас је мало,само мало бржи прсти.

Ученици одељења 6/3 Михаило и Јован Поповић су на школском нивоу Међународног такмичења из рачунарске и информатичке писмености „Дабар“ за школску 2021/22. годину освојили максималан број поена и тако се пласирали на републички ниво. Републичко такмичење је одржано 18.12.2021. у ОШ „Драгомир Марковић“ у Крушевцу. Ученици су својим максималним залагањем на најлепши могући начин представили своју школу и показали своје знање, развијено логичко размишљање, као и алгоритамски начин приступа решавању сваког проблемског задатка.

1. место за ученика Михаила Поповића 6-3, са освојеним максималним бројем поена 153.

Јован Поповић је постигао изузетан успех са пласманом на 4. место са освојених 137 поена.

Акција „Један пакетић – много љубави“ је наша традиционална акција која се реализује у сарадњи са Црвеним крстом Земун непосредно пред Новогодишње и Божићне празнике. Захваљујемо се свим ученицима и њиховим родитељима који су својим донацијама допринели да ова акција буде успешно реализована. 👏👏👏❤️💕❤️💕

Велики успех наших четвртака за пројекат “Другарионица”! Највише награђених, осморо, је ученика 4/3, али су сви похваљени. Снимљен је ТВ прилог у четвртак, 23.12. у Јутарњем програму на РТС-у. Креативност и маштовитост наше Кристине Ковачевић, 4/1, награђена је, за литерарни и ликовни рад, у пројекту “Другарионица”

Празници нам стижу!

У сустет Новој години ученици (I2) су у боравку направили Снешка Белића од старих чарапа, пиринча, дугмића и везица. Потом су направили прави мали снежни пропланак и изложили све радове.

ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ

Настава у ОШ ,,Мајка Југовића“ у другом полугодишту школске 2021/2022. години организована је на основу Одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа (Број: 601-03-00033/21/2021-15 од 20. 01. 2022. године) и уз потпуно спровођење Плана примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије и заразних болести.

Организација рада у млађој смени (1-4. разред)

У понедељак 24. 01. 2022. године млађи разреди похађају наставу пре подне по важећем распореду звоњења у школи по првом моделу (цела одељења су у школи) организације образовно-васпитног рада. На сваких седам дана ученици од другог до четвртог разреда мењају смену.

Организација рада у старијој смени (5-8. разред)

Ученици похађају наставу по другом моделу. Одељења се деле у две групе (А,Б) од по највише 15 ученика. Часови трају 45 минута. На крају сваке радне недеље мења се редослед долазака у школу и праћења наставе од куће по данима. У првој радној недељи ученици похађају наставу у послеподневној смени према важећем рапореду часова.

1. радна недеља:

Група А: понедељак и среда настава у школи,

уторак и петак настава на даљину;

Група Б: уторак и петак настава у школи

понедељак и среда настава на даљину;

2. радна недеља:

Група Б: понедељак, среда, петак настава у школи

уторак, четвртак настава на даљину

Група А: уторак, четвртак настава у школи

понедељак, среда, петак настава на даљину.

Употреба заштитних маски

Обавезна је употреба заштитних маски (прекрива уста и нос) све време током боравка у школи. Ношење заштитнх маски је обавезно за све запослене у школама, ученике и трећа лица од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта.

У току другог полугодишта су све мере укинуте због побољшања епидемиолошке ситуације у земљи.

ЈАНУАР

Јуче су у нашој школи снимљени интересантни кадрови домаћег играног филма за децу са називом “Вук Бобица”. У њему, поред сјајне глумачке поделе, глуме и статирају три дивне ученице 4/3. Једва чекамо да се нађе у биоскопима!

Ученици наше школе су рецитовали на Светосавској приредби која се одржала у Богородичиној цркви и добили су лепе поклоне. Молитвено прослављање великог Светитеља наставило се ујутру на Литургији, а потом у школи.

Ученици 4/3 су награђени за групни ликовни рад на тему “Пред ликом и делом Светог Саве”. Добили су диплому и 7 дивних књига које ће радо прочитати.

Светосавско сабрање у храму Светог Саве окупило је око пет хиљада ученика нижих београдских школа, међу којима су били и наши ученици. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије се обратио деци и на крају кратког програма подељени су пакетићи на радост малишана.

ФЕБРУАР

На општинском такмичењу из футсала, наше девојчице из генерације 7. и 8. разреда су освојиле 3. место. Честитамо! 👏👏👏

Фебруар је месец љубави! Ученицима 4/3 су се придружили сви другари првог, другог, трећег и четвртог разреда и написали дивне поруке љубави на шареним срцуленцима. Честитамо свима Дан љубави, дарујте и прихватајте љубав!

Лара Пирц , ученица 3/1, освојила је 2. место на општинском (индивидуалном) такмичењу у шаху. Наша ученица Дора Пирц (I/3), освојила је прво место на општинском такмичењу у шаху.

На Општинском такмичењу из информатике и рачунарства које је одржано 12.2. у ОШ ,,Гаврило Принцип” ученици су постигли одличне резултате. Алекса Пантелић( 6/3) је у категорији мултимедијална презентацији на тему Мој омиљени спорт освојио 1. место. Андреа Јовановић (8/2) у истој категорији на тему Заштита животне средине освојила је 1. место. Катја Јовановић (8/2) у истој категорији и са истом темом, такође је освојила 1. место. Свим ученицима ментор је наставница Марија Недељковић.

На Општинском такмичењу Књижевна олимпијада ученица Андреа Јовановић (8/2) освојила је 2.место. Ментор је наставница Јасмина Срдановић.

На Општинском такмичењу из географије остварени су сјајни резултати: Лука Пешић (8/1) – 2. место, Андрија Петричевић (8/1) – 2. место, Лука Милашиновић (8/2) – 3. место, Настја Симић (7/3) – 3. место, Огњен Јечменица (7/2) – 3. место, Павле Ђармати (7/2) – 3. место. Честитамо им као и њиховој наставници Сањи Николић!

Стигли су резултати и са Општинског такмичења из историје : Душан Пилиповић (6/2) – 2. место, Хана Денић (8/3) – 2. место, Лука Пешић (8/1) – 2. место. Честитамо им као и њиховој наставници Александри Митровић!

На Општинском такмичењу из физике постигнути су одлични резултати: Јован Поповић (6/3) освојио је 1.место, Михаило Поповић (6/3) – 2. место, Стефан Џалета (6/2) – 2.место, Лука Ђелић (7/3) – 3.место, Марко Дивовић – 3. место, Урош Мијић- 3. место. Ментор је наставница Марија Паројчић.

Наши ученици су на општинском такмичењу из математике освојили следеће награде: Лука Ђелић VII3 1. награду, Јован Поповић VI3 и Михаило Поповић VI3 су освојили 2. награду и Стефан Џалета VI2 3.награду и пласирали су се на градско такмичење из математике. Лука Ђелић је имао највише поена у категорији седмог разреда свих земунских школа.

И ученици 3. и 4. разреда су остварили веома запажене резултате на протеклом општинском такмичењу из математике.

Трећи разред:

друга награда: Коста Милашиновић из 3/3 ( 88 поена) и Дуња Авулић из 3/3 ( 80 поена); трећа награда: Љубица Цолић из 3/2 ( 72 поена) и Мина Маринко из 3/2 ( 68 поена).

Четврти разред, пласман на окружно такмичење:

друга награда: Даница Бакић из 4/3 ( 81 поен) и Сара Курандић из 4/1 ( 80 поена); похвала: Мија Станковић из 4/1 ( 60 поена) и Лука Фулгоси из 4/2 ( 54 поена).

У суботу 26.2. одржано је Општинско такмичење из српског језика и језичке културе на коме су остварени следећи резултати: Нина Јовановић (5/2) – 2. место, ментор Драгана Пранић, Дуња Богосављев(5/2)- 2. место, ментор Драгана Пранић, Михаило Поповић (6/3) – 2. место, ментор Драгана Пранић, Јован Поповић (6/3) – 3. место, ментор Драгана Пранић, Лука Ђелић (7/3) – 2. место, ментор Јасмина Срдановић. Маријана Марић (6/4) – 3.место, ментор Драгана Пранић. Сви ученици су се пласирали на окружни ниво такмичења.

Ученици првог разреда наше школе, засадили су две саднице Белог бора у школском дворишту. Уз подршку директорке школе, својих учитељица и домара школе, сви прваци су се потрудили да саднице добију нов дом. Акцију “Засади дрво” је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а у оквиру трећег циклуса овог пројекта под називом “Четири годишња доба” у свим школама широм Србије ће бити засађено 200 000 стабала Белог бора. Циљ ове акције је очување здраве животне средине.

Обележили смо Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге, 28.фебруар. Библиотечка секција је учествовала у акцији “Читајмо гласно”. Ученици су читали из књиге “Слоновска музика”, која је избор из поезије различитих аутора, као и делове из књига Јасминке Петровић. Линк на коме се може погледати рецитовање: https://www.facebook.com/100002917606391/videos/pcb.4789874864453053/627382441670455

МАРТ

Једно лепо, испуњено и едукативно дружење ученика одељенске заједнице 5-3 у Природњачком музеју на поставци ,,Еволуција”.

Ученици II/2 припремили су приредбу за маме и баке поводом 8.марта и кроз песму, игру и глуму изразили љубав и захвалност према свим мајкама.

Ученици млађих разреда у Задужбини Илије Коларца учествовали су у лабораторијским експериментима под називом “Путовање у свет науке”.

На наше велико задовољство, девојчице 7-8 разреда су освојиле 4. место на градском такмичењу у баскету. Честитамо од срца! ❤️👏

У понедељак, 21.3. у нашој школи реализовано је пробно TIMSS 2023 тестирање па смо били прва школа у Србији која је ово тестирање реализовала на рачунарима у потпуно новим условима и апликативном окружењу, односно плејерима за праћење и чување одговора ученика. Руководиоци тестирања су биле Валентина Јелешевић, школски координатор и Марија Недељковић, администратор тестирања.

Тим дечака 4/3 на турниру у фудбалу- 2. место у укупном пласману! За најбољег играча турнира прпглашен је Андрија Јеличић, ученик 4/3. Браво! Добио је пехар и медаљу. Спортиста за пример! Међу млађим играчима школског турнира у фудбалу, својом вештином и способношћу, истакао се Максим Бикић, ученик 2/3. Добио је пехар и похвалу. Ученик II/2 Константин Милидраг освојио је пехар за најбољег голмана на школском турниру у фудбалу.

Ученици првог разреда су данас посетили позориште “Бошко Буха”, и уживали у представи “Аладинова чаробна лампа”.

Посетили смо Библиотеку “Свети Сава” са школским библиотекаром и учествовали у радионици “Чаролија читања” у организацији Пријатеља деце Чукарице.

АПРИЛ

Награђене ученице 4/3 на општинском такмичењу ” Мали Пјер” за дечју карикатуру: 2. место- Даница Бакић, 3. место: Мина Пешић. Добиле су дивне награде: књигу карикатура и постере- реплике познате карикатуре Земуна нашег сјајног архитекте и карикатуристе Д. Руменчића и дипломе. Ликовни конкурс дечјих карикатура “Мали Пјер” 🎨 прошао је у највећој радости за нашег Вука Башића 3/1, који је на општинском нивоу освојио 1. место, а на градском 2. место.

Радујемо се успеху наше Љубице Цолић, ученице 3/2, која је освојила другу награду на општинској смотри рецитатора. Наша драга Кира Луциа Естебан, ученица II/1, на одржаној општинској смотри рецитатора “Песниче народа мог” 2022., похваљена је за запажену интерпретацију песме “Сањарење”, Недељка Попадића. Ученица Катја Симић (8/2) освојила је прво место на Општинској смотри рецитатора ,,Песниче рода мог”.

Ученице наше школе 6-1 и 6-4 су учествовале у отварању изложбе у организацији Канцеларије за младе и Француског института под називом “Караван за климу” са два изузетна рада.

Ученици 4. разреда су учествовали у промоцији школског спорта. Вежбали су, прелазили полигон спретности, показали завидне вештине и добили награде. Све су водили афирмисани тренери Београдске асоцијације за школски спорт у сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину града Београда. Час су забележиле камере РТС- а.

Прваци су имали предавање о безбедности деце у саобраћају у оквиру акције општине Земун “Ђаци вас моле успорите поред школе “.

На Републичком такмичењу из физике, одржаном у Краљеву, ученици наше школе остварили су сјајне резултате: Јован Поповић(6/3)- друга награда, Михаило Поповић (6/3)- друга награда, Стефан Џалета(6/2)- трећа награда. Честитамо сјајним ученицима и њиховој наставници Марији Паројчић!!!🏆🏅🍀

Радмила Јанковић, ученица 4/3, јуче је посетила Ниш са својом учитељицом, где јој је уручена 1. награда на међународном такмичењу “Деца воле чудне приче…” посвећеном Душку Радовићу.

Стигле су заслужене награде креативним трећацима и четвртацима за радове на тему “Васкршње радости деце Београда”, дипломе и дивне књиге за децу. Браво! Велики успех наших талентованих ђака 3. и 4. разреда и заслужене награде за радове на конкурсу “Васкршње радости деце Београда”. Можете их видети и на онлајн изложби на сајту Пријатеља деце Земуна.

Дечији хор Богородичине цркве у којем су и деца из наше школе је на Светли Понедељак гостовао у Подворју Руске цркве на Ташмајдану. Деца су заједно са дечијим хором Подворја, учествовала на Вечерњој служби, а затим и на приредби за Дечији Васкрс. Хоровима је дириговала госпођа Сањана Николић. После успешног наступа деца су се тркала у традиционалној трци у џаковима. Дружење деце прошло је у Васкршњој радости и љубави, како и доликује.

МАЈ

Ученици 2. разреда угостили су нашег песника Радислава Јовића. Представио нам је две нове збирке песама. Деца су уживала разговарајући са песником и слушајући како рецитује предивне стихове.

Ученици 6/3 и гости (два ученика из 6/4 и два из 3/3) су у пратњи одељењског старешине посетили Педагошки музеј. Видели су како је изгледала школа некад, какве су биле учионице и како су се ученици понашали у школи. Дружили су се и понешто ново научили!

Екипа наше школе, ученици 4/3, су освојили 2. место на квиз такмичењу четвртих разреда земунских основних школа у организацији ЦК под називом “Шта знаш о Црвеном крсту”. Донели су пехар, медаље и пуну кесу поклон- посластица. Браво за знање и такмичарски дух!

Наши ученици су освојили четири награде на Републичком такмичењу из математике, одржаном јуче у Краљеву. Михаило Поповић и Стефан Џалета 2. награда и Јован Поповић и Лука Ђелић 3. награда. Честитамо! 👏👏👏

Ученици петих, седмих и осмих су посетили манифестација “Упознајмо Италију”, коју су организовали Дечји културни центар и Италијански институт за културу . Ученике је поздравио директор Института Роберто Чинкота. Деца су уживала у забавним активностима, играла, певала. Показали су велико знање у квизу и освојили лепе награде. Манифестација посвећена Италији се завршила са пизом и италијанским слаткишима.

Ученици другог, трећег и четвртог разреда су имали “Путујућу учионицу” и учили на Пољопривредном добру “Радмиловац- Мали Дунав”. Право уживање!

Ученици II2 у пратњи директорке, педагога и учитељице одазвали су се манифестацији “Шта све умем, шта све знам – маскенбал” у ОШ “Сава Јовановић Сирогојно”, музичко сценским приказом “Десет љутих гусара” у циљу развијања и неговања суживота, толеранције и пријатељства са другарима из пријатељске школе.

На овогодишњој манифестацији “Читалачка значка 2022.” награђено је 15 ученика наше школе дипломом Поштовани писар и читалачком значком , док је седморо ученика добило и посебне дипломе Велики поштовани илустратор и Велики поштовани писар. Честитамо награђеним и вредним ученицима на овим наградама које имају циљ да код деце развију читалачке навике.

Додела награда за песме “Природа је мој свет”, а конкурс је посвећен књижевници Десанки Максимовић.Јана Јовановић из 4/3 је освојила 2. награду, а сви ученици 4/3 групну награду за поезију. Писац за децу Слободан Станишић им је лично доделио награде, а ученици су прочитали своје песме. Дивно поетско дружење!

ЈУН

Овај посебан дан ученици II/1 прославили су приредбом угостивши ученике других одељења. Свим запосленима и ученицима ОШ “Мајка Југовића” честитамо Дан школе!

У дечјем часопису “Јежурко” објављени су ликовни радови ученика II/2: Тимофеја Степанова, Нађе Младеновски, Андрее Маринковић, а за ликовни рад ученик Тимофеј Степанов добио је и мајицу. Надамо се да ће се и остали ученици придружити читању дечје штампе и показати своју креативност на различите начине.

Награђеним ученицима наше школе уручене су дипломе и књиге за радове на ОТ- ликовном конкурсу “Упознајмо птице и помозимо им да живе слободно”. Организована је свечаност и изложба у галеријском простору у Косовској 9.

Ученици 4/3 су присуствовали додели награда и ревији победника за литерарни конкурс “Мој љубимац” на платоу испред ДКЦБ. Награде им је уручио председник жирија- писац за децу Слободан Станишић, а добили су потписану његову најновију књигу поезије “Срце лупа преко реда, од разреда ,до разреда” и дипломе, групну диплому и ЦД хора ДКЦБ.