СЕПТЕМБАР, 2019.

 

Свечани пријем првака

Свечани пријем ђака првака је почео песмом и игром старијих другара. Директорка Ана Лукић је пожелела добродошлицу и успешно школовање новој  генерацији ученика .  Имали смо задовољство да нам успешан почетак школовања пожели и председник  ГО Земун  Дејан Матић обећавши да ће у наредном периоду учинити све, да се настава у нашој школи изводи у бољим, савременијим условима.

 

 

 

Мали концерт

Поводом празника Мала Госпојина, ученици наше школе, који певају у дечијем хору Богородичине цркве, имали су концерт у свечаној сали поменуте цркве.

 

 

 

Посета Етнографском музеју

Ученици другог, трећег и четвртог разреда, јуче су посетили Етнографски музеј и Саборну цркву. Имали су прилику да се упознају са животом нашег народа у прошлости – њиховим обичајима, изгледом домаћинства, начином одевања, занатима у прошлости, као и значајним просветитељима. Након бројних знаменитости, деца су уживала у одмору и игри на Калемегдану!

 

 

 

Европски дан језика

На иницијативу Савета Европе, Европски дан језика се обележава 26. септембра сваке године. Ове године су се ученици првог, другог, трећег, четвртог, шестог и седмог разреда потрудили да нам представе шта су све научили на часовима италијанског и енглеског језика. Доказали су да су постали прави познаваоци ових језика и лако ће се споразумевати са децом из било ког дела света! Захваљујући члановима библиотечке секције, сазнали смо колико је за свакодневни живот важно знати што више страних језика.

 

 

 

Дани европске баштине

У оквиру манифестације ,,Дани европске баштине”, ученици другог и трећег разреда учествовали су у излагачком делу земунске пијаце са својим радовима на тему ,,Уметност и забава”.Трећаци су своје многобројне радове направили у школи на часовима ликовне културе и народне традиције, док су ученици другог разреда на лицу места правили разне укусне, здраве и дивно декорисане посластице.

 

 

 

Наслеђе Земуна

У организацији Туристичког друштва Земун, ученици шестог разреда и V 1 са одељењским  старешинама и вероучитељицом Славицом Ивошевић,  уживали су у туристичком разгледању Земуна са темом „Наслеђе Земуна“ . Пажљиво су слушали, фотографисали и записивали. Овај значајан материјал представиће у пројектима које ће правити током школске године.

 

 

 

На изложби

Поводом Дана европске баштине ,,Уметност и забава, наслеђе у фокусу”,  ученици 2/1, 2/2 и 2/3 посетили су Галерију ,,Икар” и погледали изложбу слика и икона (уље на платну) ауторке Анице Савић. Уживали су и са задовољством су се уписали у књигу утисака!

 

 

ОКТОБАР, 2019.

 

Изложбу су посетили и ученици трећег и четвртог разреда!

 

 

 

 

Јесењи крос 2019.

И ове школске године, одржан је традиционални Јесењи крос млађих разреда. Деца су уживала и показивала своје атлетске вештине!

 

 

 

 

У Атељеу 212

Захваљујући дивној сарадњи са професором Костом, ученици шестог разреда  били су у Атељеу 212 и гледали комедију ” Ноћна стража”.

 

 

Имамо циљ – дођи на старт

У  хуманитарној трци за срећније детињство ,,Имамо циљ – дођи на старт”, у организацији Црвеног крста,  Вук Бурмаја,  2/3,  стигао је  међу првих двадесет такмичара, у огромној конкуренцији деце београдских школа, а ученик наше школе  Алекса Гојшина,  4/3 – освојио је 3. место и заједно са својим другарима из школе показао хуманост на делу.

им1

 

 

Ђаци прваци у Библиотеци Свети Сава

Првог дана „Дечије недеље 2019″, прваци су посетили Дечије одељење Библиотеке „Свети Сава” у Земуну. У просторијама читаонице, прваци са својим учитељицама и библиотекарком, слушали су поезију Радислава Јовића, писца за децу. Као нови чланови, упознали су се са радом библиотеке, начином узимања, враћања и чувања књига.

 

 

Обележавање 800 година аутокефалности СПЦ

 

Поводом 800 година аутокефалности СПЦ, чланице хора ОШ “Мајка Југовића” Милица Пилиповић, Емилија Џелетовић 8/2 и Елена Иванов 5/3, наступиле су у Библиотеци “Свети Сава”.

 

 

Дечја књижевна критика Доситејево перо

 

На овогодишњем конкурсу за награду дечије књижевне критике Доситејево перо, по мишљењу великог дечијег жирија, прво место освојиле су књиге „О дугмету и срећи”, Јасминке Петровић и „На крилима радости”, Симеона Маринковића.
Наши критичари Александар Дујић, 4/1, Павле Ђокић 4/1, Урош Максимовић 4/1,
Софија Босанчић 6/3, Гаврило Кнежица, 6/3 и Леа Субан, 6/3 дали су свој допринос у процени новообјављених књига за децу.

 

 

Да право свако – дете ужива лако

 

На општинском такмичењу поводом Дечије недеље, награђени су ученици Радмила Јанковић и Алекса Радман из 2/3, за ликовне радове на тему „Да право свако – дете ужива лако”.

 

Један, два, три – чувај се и ти

 

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, 18.10, Црвени крст Земуна је организовао предавање и радионицу са темом „Један, два, три, чувај се и ти”, на којима су се ученици IV/1 и IV/3 упознали са ситуацијама које могу бити опасне по њих, као и начинима пожељног поступања у истим.

 

 

Вртићи у посети

Поводом Дечије недеље, школу су посетили другари вртића „Цврчак” и „Чаролија” са својим васпитачицама. Ученици четвртог разреда су приказали занимљиве драматизације „Плавог зеца” и „Лисице и роде”, а деца вртића су показала како плешу и певају. Мали гости су посетили и школску библиотеку, сазнавши како могу да проведу време у читаоници и шта све могу да читају.
За успомену на ово дружење, четвртаци су израдили малим другарима обележиваче за књиге.

 

 

Сарадња са Дечијим одељењем КБЦ Земун

Лепа сарадња са Дечијим одељењем  КБЦ Земун је и овог октобра, за Дечију недељу, дошла до изражаја. Ученици 2/2 и 2/3 су припремили, њима на дар, веселе ликовне радове на тему јесени, и на тај начин им оплеменили простор.

 

 

Општинско такмичење у кошарци

На општинском такмичењу у кошарци, одржаном у нашој школи, две екипе наших дечака су се избориле за највише позиције. Екипа дечака 5. и 6. разреда је освојила 3. место, а екипа дечака 7. и 8. разреда је освојила 2. место. Браво за наше сребрне и бронзане дечаке!

 

Студијско путовање

Диван дан и студијско путовање вредних наставница до Сребрног језера и Голупца!

 

 

Бајка о рибару и рибици

 

Поводом Дечје недеље, одељење 3/2 је угостило прваке наше школе и са њима поделило радост учења на забаван начин. „Бајку о рибару и златној рибици”, А. С. Пушкина, говорили су ученици 3/2 и представили своје ликовне радове, којима су илустровали овај занимљив текст.

 

Буди навијач, а не разбијач

Овог викенда, 12. и 13.10.2019. године, ученици наше школе су учествовали на турниру „Мини лига шампиона“. Срчано су се борили и освојили треће место. Турнир се одржавао у ОШ „Петар Кочић“, а учествовале су основне школе Земуна. Порука турнира је била „Буди навијач, а не разбијач!“ Циљ турнира је био да се повежу деца Земуна, да се развијају позитивне навике када је у питању спорт и навијање, а све у циљу борбе против насиља. Иако је састав наше екипе у просеку био најмлађи, наши играчи су показали колико срце имају Југовићи! Огромне честитке за наш тим: Лазар Иванковић VII/3, Стефан Кржељ VII/3, Андрија Николић VII/3, Милош Пешић VII/1, Владо Мумин VII/1, Страхиња Стијчиновић VII/1, Урош Марковић VII/1, Петар Абдурхмановић VII/2 и Матеа Радовић.
Посебну захвалност дугујемо нашем Абију који своју екипу није напуштао све време турнира!

 

 

Дуг повратак кући

Ученици VI/3 данас су краљевски провели после подне. У прелепом амбијенту изложбе Дуг повратак кући, ћаскали су на италијанском, али не са разредном, него са принцезом Јелисаветом Карађорђевић! Она им је причала о својим школским данима, земљама у којима је живела. Представила им је књиге за децу које је она написала. Распитивала се о њиховој школи, похвалила их што уче стране језике и обећала да ће да их посети. Кроз причу о њеном животу много су сазнали и о историји Србије, Америке, Африке, Енглеске и Русије, значајних земаља у принцезинном животу. Духовну гозбу употпунили су гастрономском, уживајући у италијанском сладоледу.

 

 

И ученици седмог разреда били су у Историјском музеју Србије на изложби Дуго путовање кући. Књегиња Јелисавета Карађорђевић нам је причала о свом детињству и младости.

 

Атлетика

Четврти разред

У организацији Атлетског савеза Србије, на стадиону Земун, одржано је општинско такмичење у атлетици, као и такмичење Брзином до звезда.
Наши четвртаци су остварили сјајне резултате:
Никола Бабић IV/3 – прво место у бацању вортекса,
Дејан Ливада IV/1 – друго место у скоку у даљ,
Маша Пређа IV/1 – треће место у трци на 60м,
ДЕЧАЦИ, екипно – 2.место у општини!
Сви четвртаци, који су представљали нашу школу, су дали све од себе и били сјајни! 

 

Старији разреди

Велики успех на општинском такмичењу у атлетици постигли су и старији ђаци.

Дечаци:

Матиа Паладино, 8/1  освојио 3. место на 800м

Девојчице 5-6. разред

60м – Јана Срезоски, 7/2 – 3. место
Скок удаљ – Дина Шемсовић, 6/1 – 2. место
Штафета 4×60м – 3. место

Екипно 3.место

Девојчице 7-8. разред

100м – Ања Павић, 8/2  1. место
Кугла – Наталија Марковић, 8/3 –  1. место
Скок увис – Тара Пређа, 7/2 – 1. место
Скок удаљ – Нађа Имшир, 7/2 – 2. место
300м – Лена Зоговић, 7/3 –  2. место
600м – Вида Матовић, 7/3 – 3. место
Штафета 4×100м – 1. место

ЕКИПНО 1. МЕСТО

 

Мали корак за тебе, велики за човечанство

Ученици 2/3 су освојили 1. место за рад ,,Наш месец” на тему  Мали корак за тебе, велики за човечансто поводом 50- годишњице ступања на Месец, у оквиру протеклог Кидсфеста! Рад је био изложен у холу Комбанк дворане. Наши другари шестаци, наставница Биса и педагог Тања су то и забележиле. Победничко одељење 2/3 и учитељица Лидија награђени су  бесплатном посетом Планетаријуму са пригодним предавањем.

 

 

 

 

На Гала концерту

Јана Ђорђевић, ученица VII/1 и Анастасија Вујновић, која је прошле године завршила нашу школу, заблистале су синоћ на Гала концерту плесне компаније Балета младих. Талентом, грациозношћу и умећем којима су нас синоћ одушевиле, најавиле су да још много од њих треба да очекујемо.

 

 

У Планетаријуму

Ученици 2/3  били су на Калемегдану у наградној посети Планетаријуму, са својом учитељицом Лидијом Маринковић, наставницом географије Сањом Николић, психологом Смиљаном Вујадиновић, педагогом Тањом Дивнић, Радином баком и Вука Бурмаје мамом.

 

 

Најбољи видео

На такмичењу за најбољи видео у оквиру XIX недеље италијанског језика у свету, драмска секција наше школе освојила је друго место. Велике честитке глумицама 6/3 – Леи Субан, Теодори Чаламаћ, Кристини Дроца, Теодори Радић и Софији Босанчић.
Заслужни за овај успех су и сниматељи и монтажер из 6/1 – Стјепан Хелдрих, Срђан Керић и Лука Пешић.

 

 

У Музеју српске православне цркве

Ученици одељења VI/1, посетили су у Музеју Српске православне цркве изложбу Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019, која је приређена поводом  800. годишњице црквене самосталности.
Експонати су  од непроценљиве верске, културне и уметничке вредности значајни за  историјат Српске православне цркве, од Стефана Немање и Светог Саве до новијих дана.
Међу најзначајније експонате спада плаштаница краља Милутина (крај 13. века), одоре светог кнеза Лазара, митрa Катарине Кантакузине, похвале монахиње Јефимије, повеље цара Душана, кивот светог Стефана Дечанског из 1343. године, повеље Вука Бранковића и Дечанско апокрифно јеванђеље из 13. века. Такође, ученици су видели и дела наших најпознатијих сликара Јакова Орфелина, Теодора Димитријевића Крачуна, Павела Ђурковића, Уроша Предића, Паје Јовановића и других.

 

Дани музике

У нашој школи су два  дана била у знаку музике. Одржавали су се Дани музике, на којима је наступило двадесет четири извођача, ученика II – IV разреда наше школе. Сви су такође и ученици млађих разреда различитих београдских основних музичких школа.
На клавиру, виолини, гитари, хармоници и флаути, представили су занимљив програм класичне музике. Својим надахнутим извођењем одушевили су публику, своје другаре из  млађих разреда.

У Институту за српски језик САНУ

Ученици VI/1, VII/2 и VII/3, заједно са предметним наставником српског језика, психологом и библиотекарком посетили су Институт за српски језик. Владимир Живановић, библиотекар Института, одржао је предавање о раду и циљевима ове установе, као и о развоју српског књижевног језика. У разговору са ученицима је посебно истакнута потреба да се очува српски језик. Ученици су одгледали и краћи филм из кога су научили како лингвисти бележе речи, проучавају и како стварају речнике. Запослени су показали ученицима старе рукописе и књиге у којима су могли видети изглед глагољице (обле и угласте). Најзанимљивија су била ретка издања књига као што су: ,,Басне” Д. Обрадовића из 18. века, ,,Српски рјечник” из 1852. и превод ,,Новог завјета” из 1847. Вука Ст. Караџића, дела Захарија Орфелина, Бранка Радичевића итд.

 

НОВЕМБАР, 2019.

 

Паметно и безбедно коришћење интернета: превенција дигиталног насиља

У циљу превенције ризичних понашања и пружања подршке младима, наша школа остварује успешну сарадњу са Саветовалиштем за младе. За ученике петог разреда одржано је предавање на тему: „Паметно и безбедно коришћење интернета: превенција дигиталног насиља“. Предавање су одржале Миљана Ђоровић, психолог и Марина Бенчина, главна медицинска сестра.

 

 

Употреба психоактивних супстанци

За ученике седмог и осмог разреда одржано је предавање на тему: „Употреба психоактивних супстанци“. Предавање су одржали Марина Бенчина, главна медицинска сестра и Стефан Менковић, психолог.

 

 

Учење како се учи

Радионицу “Учење како се учи”, са ученицима одељења 5/3 и 5/2, реализовала је педагог Тања Дивнић.

 

Свечана академија

Поводом ослобођења Земуна у Првом светском рату (5. новембар 1918. године), у Дому ваздухопловства  одржана је свечана академија Удружења потомака ратника ослободилачких ратова. Ученици петог и осмог разреда наше школе,  казивањем пригодних стихова и извођењем песме „Тамо далеко”, одали су почаст прецима. Страхиња Кокотовић, 5/1  казивао је стихове Милутина Бојића „Плава гробница”, Катарина Каламанда, 5/1 песму „Отаџбина” Ђуре Јакшића и Анастасија Станојковић, 5/1 песму „Домовина” Душана Васиљева. Милица Пилиповић и Емилија Џелетовић, ученице 8/2  извеле су песму “Тамо далеко”.

 

 

У Италијанском институту за културу

Чланови драмске секције, који су освојили друго место на конкурсу за најбољи видео у оквиру манифестације XIX недеља италијанског у свету, били су гости Италијанског института за културу. Обишли су изложбу “Инспирисани Италијом” и школу језика. Посета се завршила у библиотеци, где су уз закуску ђацима уручене награде.

 

 

Светски дан љубазности

Поводом Светског дана љубазности, ученици одељења 4/1, посетили су другаре из одељења 2/3, 3/2 и све четвртаке и пријатно их изненадили дивним игроказом и паролама/цртежима са речима љубазности и описом врлина. На овај начин желели су да поруче да љубазност треба да негујемо свакога дана према свима. На тај начин чинимо да се други добро осећају, а ми постајемо бољи људи.

 

 

Наша домовина

Понекад волимо да искочимо из утврђених оквира и да на занимљив начин дођемо до нових сазнања.  Ученици V-1 на часу српског језика са наставницом Невеном Жикић тумачили су песму ,,Домовина” Душана Васиљева кроз мали књижевни оглед. Ученици су донели илустрације које су их подсетиле на домовину. Затим је, насумичним избором, Катарина Каламанда попримила лик отаџбине. Сваки ученик би образложио шта за њега значи илустрација коју је донео и након тога би се обратили Катарини тј. отаџбини. Упутили смо захвалност нашој домовини, прецима, ливадама, рекама, родитељима; изрекли смо и критике и дали обећања да ћемо бити вредни, поштени и достојни. Као у чудесној соби огледала, домовина је попримила безброј лица, али је свим измаштаним облицима била заједничка Љубав.

 

 

Техничко-информатичко образовање у  8/1

Тема: Електроинсталациони материјали, повезивање прекидача, утикача, утичница и сијалица. Корисно и занимљиво је бавити се електротехником.

 

 

Дружење у куглани

 

Ученици одељења 7/3  у куглани

 

 

Ђачка песничка сусретања

 

Вукашин Стојсављевић,  2/2  освојио је  на општинском такмичењу под називом ,,Ђачка песничка сусретања“  друго место! На свечаној додели награда, одрецитовао је своју песму и награђен је  аплаузом за одлично извођење. Награду му је уручила песникиња Славка Грујичић.

 

 

 

У Музеју српске православне цркве

Ученици одељења VI/2 посетили су Музеј српске православне цркве у коме је у част јубилеја, 800. годишњице црквене самосталности, приређена изложба “Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019”.

 

У Народном музеју

Ученици VII/3 заједно са одељењским старешином и  наставницом српског језика посетили су Народни музеј. Ученици су видели значајна дела и експонате који сачињавају сталну поставку Музеја. Наша уметничко-хронолошка шетња је била дуга и поучна – закорачили смо у палеолит, гвирнули у српски средњи век, застали над сликама графикама и скулптурама 18, 19. и 20. века. Утисци су бројни и различити, а по лепоти и значају издвојили смо археолошку збирку која сведочи о постојању старих култура, средњовековне богослужбене предмете и дела наших великих уметника (Паје Јовановића, Уроша Предића, Ђуре Јакшића, Анастаса Јовановића, Катарине Ивановић, Стевана Тодоровића и др). Сваки предмет и свака слика имају своју причу коју смо самостално тумачили и дубоко доживели.

 

ДЕЦЕМБАР, 2019.

 

 Лајање на звезде

У Омладинском позоришту  Дадов,  представу “Лајање на звезде” према роману Милована Витезовића гледали су ученици шестог и седмог разреда.

 

 

 

На Сајму науке

 

Ученици одељења 6/2, 7/1, 7/2 и 7/3, заједно са одељењским старешинама, посетили су Сајам науке. Провели су један диван дан, пун науке и разоткривања.